30 September 2012

Koaytiau Kungfu First Time

Edit Posted by Miss Wanie with No comments
Petang tadi rasa lapar pulak. Sebab malas nak keluar, jenguk-jenguk dalam fridge nak tengok apa yang boleh dikorbankan. Ha... koaytiau setengah bungkus lagi yang balance masak koaytiau goreng aritu, ada telur, udang ada sikit... apa ye... si awang kecik tu pun ada, kang buat pedas-pedas, meletup mulut budak tu.. so, koaytiau kungfu pun ok jugak ni.. Jom share! 

First time buat ni, tapi my sister puji sedap. Huii... syiok! Hahahah


Serving for 1-2 person

Bahan-bahan

  • Setengah bungkus koaytiau 
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 3 sudu besar sos tiram (Kimball besttt!! eceh.. promote pulak!)
  • 2 sudu besar serbuk pati ayam Knorr
  • Udang (dibersihkan)
  • Veggies (up to korang, carrot, cabbage, jagung muda, sawi, bla bla bla...)
  • Sedikit garam
  • 2 biji telur
  • 4 ulas bawang putih (diketuk dan dipotong halus)
  • Sedikit minyak
  • Air


Cara-caranya

1.  Koaytiau dibasuh bersih (untuk buang kapurnya) dan dicelur dalam air panas. Toskan dan ketepikan.

2. Panaskan minyak. If ada carrot atau veggies yang agak keras macam potato ke, tumis dahulu sampai 1/4 masak.

3.  Masukkan bawang putih. Bila dah naik bau, masukkan air (anggaran 1½ gelas). Masukkan udang dan biar seketika. Kalau korang ada fishcake ke, fishball ke... masukkan je.

4.  Bancuh tepung jagung dengan ½ gelas air. Dan masukkan ke dalam masakan, kacau seketika. Bila nampak likat, masukkan sos tiram, sedikit garam dan perasakan dengan serbuk pati ayam Knorr (kalau ada stok ayam pun boleh). 

5.  Bila dah dapat rasa yang diingini, pecahkan telur dan kacau rata. Kemudian, masukkan veggies yang selebihnya. 

6.  Kalau rasa likat sangat atau tak cukup kuah, tuang air panas dan perasakan secukupnya.


Ok, dah siap!! Boleh tuang kuah kat koaytiau yang dah ditoskan tadi. 


p/s : Lagi best kalau makan dengan cili kicap. Senang je, patahkan 2-3 cili padi dan campur dengan kicap. Haaa... dah siap! :-)


Gambar? 

Hahahaha~ bila dah lapar, takde gambar-gambar. Dah siap masak, ngap terus! :-P


0 comments:

Post a Comment