22 September 2012

Simple Fruit Trifle

Edit Posted by Miss Wanie with No comments
Few month ago, adik Wanie involve dengan Hari Kokurikulum sekolah. Dia join yang ala-ala masterchef tu (verangan sungguh budak tu.. hehehe). 2 orang kawan dia buat main course, adik Wanie pula kena buat dessert. So apa lagi, merengek la budak tu kat kakak dia sorang ni suruh cari idea and ajar dia masak. 


Mula-mula nak ajar dia buat pudding caramel brown sugar, tapi rasa macam susah pulak nanti kalau tak pernah buat. Periuk stim pula sekolah tak provide. Fikir punya fikir, trifle lah paling senang. 


So, here are the recipe. Proud la jugak, sebab trifle yang adik buat ikut resepi ni, berjaya menambat hati juri (pergh... kembang sa-taman kaww!!) sebab ada rival group satu lagi yang buat trifle gak, tapi juri lebih suka yang ni. Kehkehkeh.... 



Serving for 1-2 person.

Bahan-bahan


  • 1 peket kecil agar-agar serbuk
  • Sponge cake  (depend nak flavour apa)
  • 1 ½ sudu besar tepung custard
  • 3 cawan susu Dutch Lady (susu cair pun boleh, tapi bagi Wanie, lagi sedap susu Dutch Lady)
  • 2 sudu besar gula 
  • 1 tin fruit cocktail / fresh fruits
  • Secubit garam



Cara-caranya

1.  Tuang susu, tepung custard, gula dan secubit garam dalam periuk. Kacau non-stop sampai kuah jadi likat / pekat. 


2.  Sponge cake dipotong-potong (jangan terlalu tebal, nanti tak sedap) dan susun dalam mangkuk kaca/transparent punya bekas, baru nanti nak nampak layer by layer and make sure, SUSUN RAPAT-RAPAT.



3.  Tuang kuah custard tadi slow-slow, meliputi keseluruhan sponge cake dan bagi lebih sikit tuang tu. Then, hias / susun lapisan dengan fruit cocktail / fresh fruits.



4.  Repeat step 2 & 3 untuk buat layer seterusnya. (ini depend, kalau taknak buat layer-layer pun takpe)



5.  Masak agar-agar, tak perlu banyak sebab fungsi agar-agar ni macam nak buat lapisan transparent je on top of the layer. (time masak ni, Wanie campur sikit kuah dari fruit cocktail tu, bagi ada rasa manis sikit sebab kalau tak letak apa-apa, macam tawar je..) And lepas tu, terus tuang top of the layer cake. 



6.  Sejukkan dalam fridge and ready to be eaten.



0 comments:

Post a Comment