Ok dah, jom nak share resepinya...
Bahan-bahan (main bedal apa ada dalam fridge je)
- Udang
- Ayam (dipotong dadu/kecil-kecil)
- Veggies (carrot, cabbage, ubi kentang, taugeh)
- 1 sudu besar sos tiram
- 4-5 sudu besar sos cili
- Kicap
- Sedikit serbuk pati ayam Knorr (anggaran 1/2 sudu teh)
- Garam & gula
- Minyak masak
- Bawang putih dan merah (dipotong halus)
- Cili kisar (anggaran 1 senduk)
- Koaytiau (anggaran separuh peket) *jangan basuh/rendam guna air panas, nanti lembik. Memadai guna air biasa je
Cara-caranya
1. Panaskan minyak masak, tumis bawang putih dan bawang merah. Bila dah naik bau, masukkan carrot dan ubi kentang.
2. Bila carrot dan ubi kentang dah hampir lembut (half cook), masukkan cili kisar, ayam dan udang. Gaul rata dan biarkan sehingga cili dah masak. *selalunya, Wanie akan rasa cili tu. Bila dah kurang pedas/pecah minyak, kira oklah tu.. sebab cili kalau tak masak, pedas sikit rasanya. Wanie selalu guna cili boh brand Puteri, ada jual kat Tesco
3. Masukkan sos tiram, sos cili dan kicap. Gaul seketika. Kemudian, masukkan garam dan gula serta serbuk pati ayam Knorr. Bila dah dapat rasa yang diingini, baru masukkan koaytiau bersama cabbage dan taugeh. Gaulkan sampai koaytiau nampak lembut. Kalau warna kurang menarik, tambahkan kicap sedikit demi sedikit. Hehehe...
Ok, ready to be serve. Sedap dimakan bersama teh instant (teh bunga Yeos) sebab malas nak bancuh sendiri teh. Ngeh ngeh ngeh... orang bujang la katakan...
Selamat mencuba! ;-)
hasilnya..
*yang ni wanie tak letak kicap banyak sangat*
0 comments:
Post a Comment