15 October 2012

Resepi Puding Jagung / Jagung Custard

Edit Posted by Miss Wanie with No comments
Balik dari hang out dengan my BFF kat Yogen Fruz kat Bangi petang tadi, terus terasa macam nak buat puding jagung. Asyik tertangguh-tangguh je nak buat. So, dah tercapai dah pun hasrat... hihihi.. macam biasa, this is MY FIRST ATTEMPT buat tau and alhamdulillah, it turns out well! Hihihihihi~

Sangat simple nak buat. Serious! And here, wanie share the recipe.


Servings for 1-2 persons


Bahan-bahan
-  ½ cawan puding custard
-  ½ cawan gula pasir
-  ½ cawan jagung tin (jenis krim) //kalau nak guna lebih pun boleh
-  1 cawan air
-  1 ½ cawan susu Dutch Lady Full Cream (guna susu cair pun boleh, tapi wanie prefer susu Dutch Lady sebab rasa lagi sedap)
-  Secubit garam


Cara-caranya
-  Campurkan kesemua bahan-bahan ke dalam periuk.
-  Dengan api yang perlahan, kacau adunan non-stop dan boleh rasa sama ada manis atau tak, boleh outer sendiri ikut citarasa.
-  Bila dah likat, tuang ke dalam bekas. 
-  Sejukkan dalam peti ais dan ready untuk makan. 



without flash



 with flash

0 comments:

Post a Comment