Taklah susah sangat nak masak nasi lemak ni (pergh... berlagak siot! Hahaha) walaupun tak sesedap macam mama buat, yang penting kepuasan tu.. yelah, masak sendiri.. tak sedap pun, rasa sedap.. takkan nak kutuk sendiri punya masakan kan? Kuikuikui.. jom test-test resepi wanie kali ni.. macam biasa, SIMPLE je! :-)
Servings for 2-4 persons
Bahan-bahan
Untuk nasi lemak
- Beras 2 ½ cawan
- Santan ½ cawan + ½ cawan air biasa (kalau nak pakai 1 cawan santan terus pun boleh, lagi lemak dan mengantuk.. :-D )
- 2 cawan air
- Halia 2-3 cm (dibuang kulit dan dipotong memanjang)
- 2-3 batang kulit kayu manis (saiz kecil/sederhana kecil)
- 1 bunga lawang
- Sedikit garam
- Suku sudu kecil halba (nak bagi feeling nasi lemak tu kaw kaw sket.. haha)
- Suku sudu kecil halba (nak bagi feeling nasi lemak tu kaw kaw sket.. haha)
Untuk sambal tumis
- Cili boh brand Puteri (sedap, cepat dan senang nak masak)
- Gula
- Sedikit garam
- Bawang besar (dipotong halus)
- Air
- Telur (direbus)
- Ikan bilis (anggaran segenggam)
- 1 sudu besar tepung gandum
- Minyak
Cara-caranya
1. Beras dibasuh bersih, dan masukkan semua bahan-bahan seperti santan, air, halia, kulit kayu manis, halba, bunga lawang dan sedikit garam. Kemudian masak dalam rice cooker macam biasa. Kacau sekali sekala supaya semua campuran sebati.
2. OK, ini TIPS UNTUK IKAN BILIS RANGUP. Panaskan minyak untuk "deep fried" ikan bilis. Gunakan api besar dan biarkan kuali macam berasap-asap sket. Time tunggu minyak tu panas, basuh ikan bilis (jangan lama-lama, nanti kembang/hilang kemasinan ikan bilis). Macam wanie, wanie basuh bawah pili air yang deras.
Kemudian, gaul dengan tepung gandum.. tak perlu banyak macam nak buat cucur tu, sekadar nak gaul-gaul sikit je ikan bilis tu dengan tepung. Then, terus masukkan dalam kuali. SENTIASA kacau-kacau supaya tak melekat ikan bilis tu.
3. Bila nampak ikan bilis dah agak keras, boleh sederhanakan api dan keep kacau-kacau until yellowish. Then tutup api dan put it dalam bekas.
4. Untuk sambal, panaskan minyak. Masukkan cili boh dan kacau-kacau.
5. Bila dah pecah minyak, masukkan bawang dan kacau sekejap. Kemudian, tuang air sikit demi sikit sampai kuah tak terlalu cair atau tak terlalu pekat. Kemudian, perasakan dengan gula dan garam.
Ready to be serve.
Bekal lunch ke campus hari ni... jimattt duit
Heheheeheh
0 comments:
Post a Comment