09 December 2022

Resepi Gulai Telur dan Kacang Buncis Simple

Edit Posted by Miss Wanie with No comments

Perghh... lama betul tak post kan? Ok la... to be honest, blogging ni memang dah slow down sikit. More to my own online referral platform of masakan yang saya masak, husband saya suka, sedap dan kena dengan tekak kitorang. Ingatkan dah takde viewer/blog reader, but to my surprise masih ada. Posting yang still orang read pasal epilator, topicil and bila bulan puasa or dekat-dekat nak raya, rendang lah.. hehehe. Apa pun, semoga ada post-post saya dalam blog ni masih memberi manfaat untuk sesiapa sahaja. Without further ado.. nak share resepi gulai telur dan kacang buncis yang simple nak masak, dan cepat.


Bahan-bahannya
🌼 3 biji telur
🌼 1 peket rempah kari ikan Babas (biasa)
🌼 1/2 peket rempah kari ikan Babas (pedas)
🌼 2 tangkai daun kari
🌼 1 sudu kecil halba campur
🌼 10 batang kacang buncis - dipotong serong
🌼 1 batang cili besar - dipotong serong
🌼 4 ulas bawang putih - hiris
🌼 5 ulas bawang merah/kecil - hiris
🌼 Minyak masak
🌼 Garam/gula/ajinomoto
🌼 1/3 kotak kecil santan Farm Fresh


Cara-caranya

1)  Panaskan minyak (banyak sikit ye - masak gulai memang banyak minyak and saya suka guna kuali non-stick). Tumis bawang putih, bawang merah, daun kari dah halba campur sampai wangi. 

2)  Rempah kari (pedas dan biasa) dijadikan pes. Kemudian, masukkan ke dalam kuali. Control api - jangan kuat sangat dan jangan perlahan sangat. Tambah air sedikit demi sedikit untuk pastikan rempah betul masak dan tak hangit. Part ni biasanya saya masak lama - bagi minyak betul-betul pecah, dan gulai pun cantik warnanya nanti.

3)  Masukkan semua bahan perasa. Garam lebih sikitttt dari biasa sebab bila nak pecah telur nanti, rasa masin tu macam kurang. Jangan banyak sangat / adjust je ikut selera masing-masing. Time ni, masukkan kacang dulu. Bagi kacang masak.

4)  Kacang dah masak je, masukkan cili besar dan santan. Kacau-kacau. Kemudian, pecahkan telur satu persatu. Ok, dekat sini lah kenapa awal tadi saya cakap saya guna kuali non stick. Sebab, telur ni saya akan biar sekejap dalam kuali sebab nak bagi dia masak dan cantik bentuknya selain tak melekat pada kuali. Jangan kacau, nanti hancur telur. 

5)  Lepas beberapa minit, tolak perlahan-lahan telur tu. Kalau nampak telur kuning tu masih cair, jangan tolak lagi. Biar je, kita taknak telur kuning tu pecah. Just tolak slowly, bukan kacau, untuk nak pastikan telur tak melekat pada kuali je. Kemudian, saya tutup kuali tu dalam 5 minit, kemudian, tutup api. Part ni, saya biar je telur tu masak sendiri dalam kuah gulai yang panas tu. 


Siap untuk dihidangkan. 

0 comments:

Post a Comment