25 October 2019

Resepi Gulai Ayam Simple

Edit Posted by Miss Wanie with No comments
Baru lepas masak ni, husband tak sihat pulokkk. Fikir punya fikir apa nak masak, gulai ayam jelah sebab nak abiskan stok stok poultry dalam fridge.

Seronok pula masak pakai dapur gas. Dari masuk rumah ni, duk masak pakai dapur letrik je. Lepas dah settle buat kitchen kabinet dengan dapur baru, terasa kepuasan memasak pakai kuali dalam. Hahahahaha.. dewasanya aku! Oklah, without further ado, resepi gulai ayam di bawah 😁


Bahan-bahannya
-----------------------------------
~ 2 biji kentang dibuang kulit - potong besar boleh, kecil pun boleh
~ Ayam potong kecil basuh bersih
~ 5 ulas bawang merah (dimayang) 
~ 2 ulas bawang putih (dimayang)
~ 1 inci halia (dimayang) 
~ 1 kulit kayu manis
~ 1 bunga lawang
~ 2 biji pelaga
~ 1 asam keping
~ 1 peket rempah kari (wanie mix 1 sudu besar rempah kari cap tarbus + 1 sudu besar rempah kari cap O) - rempah kari campur dengan air panas dan kacau-kacau untuk dijadikan pes
~ 1 batang cili merah potong tengah (jangan putus) 
~ Setengah kotak kecil santan (santan Sara Wok the best!) 
~ Minyak masak


Cara-caranya
------------------------------------
1)  Panaskan minyak masak. Tumis semua bahan yang dimayang bersama kulit kayu manis, biji pelaga dan bunga lawang. Tumis sampai wangi.

2)  Masukkan pes rempah kari, kacau sebentar dan campur sedikit air untuk elakkan terlalu kering. Sentiasa kacau-kacau untuk elakkan rempah kari hangit. Masak dalam 7-10 minit, orang kata kalau rempah masak lama sikit baru sedap.

3)  Bila rempah dah garing dan pecah minyak, masukkan ayam, asam keping dan kentang. Tambah air setengah gelas. Masak sampai kentang empuk. Masukkan cili merah. 

4)  Masukkan santan, jika santan terlalu pekat jangan guna sampai setengah kotak. Santan kotak Sara Wok just nice dalam resepi ni, brand lain wanie tak sure.

5)  Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Sedikit ajinomoto jika suka. 

6)  Siap! 


0 comments:

Post a Comment