Bahan-bahan (cukup untuk 1 loyang)
----------------------------------------------
1. Serbuk milo (4-5 sudu besar penuh) - dibancuh pekat dengan air panas **sebab takde serbuk koko, so guna serbuk milo je.
2. Air 500 ml
3. Susu cair (3/4 tin)
4. Serbuk agar-agar 1 peket (8 gm)
5. Setengah cawan tepung custard
6. 1 cawan gula castor
5. Setengah sudu besar butter
Cara-caranya
--------------------------------
1. Masukkan air, gula castor dan serbuk agar-agar ke dalam periuk dan masak sampai mendidih.
2. Dalam bekas yang lain, susu cair dan tepung custard dibancuh. Tapiskan bancuhan dan masuk ke dalam periuk yang dimasak dengan air, gula castor dan serbuk agar-agar sebentar tadi.
3. Masukkan setengah sudu besar butter. Dan kacau adunan sampai pekat.
4. Asingkan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian tadi, campurkan serbuk milo/koko yang dibancuh pekat tadi, kacau sehingga sebati.
5. Di dalam loyang, layerkan adunan custard (yang berwarna kuning tadi) dengan adunan custard yang dicampur bancuhan milo/koko tadi. Layer by layer ok / berselang seli - buat sampai habis.
6. Sejukkan dalam fridge. Siap!
** Saja bawa bagi kat kawan office yang non muslim, glad they like it!
Siap tanya, "hey Farah, is this cooked by your mom?"
-.-"
0 comments:
Post a Comment