13 July 2014

Resepi Daging Masak Asam Simple

Edit Posted by Miss Wanie with No comments
Resepi daging masak asam ni actually teddy's mom yang ajarkan. Sebab teddy ni suka sangat makan, nasib baik simple je. Kalau rendang-rendang apa semua tu, mati laaaa nak belajar. Hahahahah~ last-last, dengan Wanie sekali melekat dengan daging masak asam ni. Best, senang je nak masak, makan dengan nasik panas-panas, kicap, perghhh... ok dah, makruh puasa aku! Heheheh~



Bahan-bahan (untuk 2-3 orang makan)
----------------------------------------------
  • Daging dipotong kecil-kecil

  • Minyak masak

  • Air asam jawa 

  • Halia (dipotong halus memanjang)

  • Bawang putih 3-4 biji

  • Bawang besar 1 biji

  • Cili besar 1 batang

  • Serbuk kunyit

  • Ubi kentang dipotong dadu (option)

  • Cili padi dipotong kecil-kecil (option)

  • Garam





Cara-caranya
--------------------------------

1.  Panaskan minyak. Goreng kentang sampai separuh masak dan masukkan daging, goreng separuh masak.


2.  Kemudian masukkan bawang putih, bawang besar, halia dan cili padi.


3.  Make sure daging dah betul-betul nak masak, masukkan air asam jawa (korang kena rasa, nak masam yang macam mana, depends). Kemudian, masukkan sedikit demi sedikit serbuk kunyit, sikit je, macam nak colouring je. Hehehe~ 
** Selalunya, Wanie akan biar lama sikit daging tu berenang dalam air asam jawa tu. Nak bagi nampak thick sikit. :P


4.  Season dengan garam. Siap.





0 comments:

Post a Comment