Bahan-bahan (untuk 2-3 orang makan)
----------------------------------------------
- Daging dipotong kecil-kecil
- Minyak masak
- Air asam jawa
- Halia (dipotong halus memanjang)
- Bawang putih 3-4 biji
- Bawang besar 1 biji
- Cili besar 1 batang
- Serbuk kunyit
- Ubi kentang dipotong dadu (option)
- Cili padi dipotong kecil-kecil (option)
- Garam
Cara-caranya
--------------------------------
1. Panaskan minyak. Goreng kentang sampai separuh masak dan masukkan daging, goreng separuh masak.
2. Kemudian masukkan bawang putih, bawang besar, halia dan cili padi.
3. Make sure daging dah betul-betul nak masak, masukkan air asam jawa (korang kena rasa, nak masam yang macam mana, depends). Kemudian, masukkan sedikit demi sedikit serbuk kunyit, sikit je, macam nak colouring je. Hehehe~
** Selalunya, Wanie akan biar lama sikit daging tu berenang dalam air asam jawa tu. Nak bagi nampak thick sikit. :P
0 comments:
Post a Comment