21 December 2013

Resepi Masak Lemak Cili Padi Udang Mudah

Edit Posted by Miss Wanie with No comments

Heee.. lama tak post pasal recipe-recipe kan. Ada je duk masak, cuma busy tak sempat nak share kat blog. Ok, lunch harini wanie masak simple je, masak lemak cili padi. Mudah sangat!


Bahan-bahan (untuk 1-2 orang makan)
----------------------------------------------
◆  Udang
◆  Santan setengah cawan + setengah cawan air
◆  Kunyit hidup (besar hujung kelingking)
◆  Serai 2 batang
◆  Air 1 cawan
◆  Bawang besar 2 biji
◆  Cili padi merah 4 batang + cili padi hijau 2 batang
◆  Ubi kentang 2 biji (potong 4)
◆  Asam keping (2-3 keping)
◆  Garam
◆  Sedikit serbuk pati ayam Knorr


Cara-caranya
--------------------------------
1.  Bawang, cili padi dan kunyit hidup diblend/dikisar bersama sedikit air.

2. Ketuk serai dengan lesung batu/hujung pisau tak kisahlah, asal jangan pijak je ok.

3.  Masukkan secawan air dalam periuk. Then masukkan serai, bahan-bahan blend, asam keping dan kentang. Jangan naive sangat ikut sukatan, blender bekas blend bahan-bahan tadi, boleh je campur air dalam tu and goncang-goncang tuang dalam periuk. Tak la waste lebihan blend tadi tu kan.

4.  Bila kentang dah empuk, masukkan santan yang dicampur air tadi. Then perasakan dengan garam, macam wanie suka campur dengan secubit dua pati ayam Knorr sebab wanie tak guna ajinomoto. Ganti dengan serbuk pati ayam je.

5.  Kalau kurang lemak, tambah sesenduk santan sikit. Kalau warna tak cantik, masukkan sesudu dua serbuk kunyit. Then let it cook. Season to taste. Done.


Selamat mencuba.


0 comments:

Post a Comment