27 April 2013

Resepi Dadih Simple

Edit Posted by Miss Wanie with No comments
Time wanie boring-boring sebelum nak dinner tadi, terasa macam nak buat dadih lagi. Sebelum ni ada buat dah, tapi dah settle masuk perut. Tak sempat nak snap picture.. lagipun first try, so macam tak pandai nak agak lagi. Hari ni kira pro (bwekkk!) la jugak.. hehehe, bukan bukan... macam improvement sket laa dari hari tu.. kehkehkeh.. its time for share!


lepas tengok gambar ni, terus rasa nak ke kitchen, nak ngap lagi.. hehehe.. 


Sudu Herbalife


Serving for 1-2 person / bahagi-bahagi sorang 1 gelas.. hehehe


Bahan-bahan


  750 ml air panas
  4.5 ml serbuk agar-agar (original flavour) **tak tau nak convert ke table spoon, kalau ada measurement spoon boleh guna juga, tak semestinya kena guna herbalife spoon.. hehe
  Susu tepung Everyday **no comment kalau korang nak guna susu brand lain, bagi wanie, everyday yang paling sedap and rasanya close to rasa dadih yang selalu jual kat pasar malam tu
  Gula
  Secubit garam



Cara-caranya

1.  Campurkan susu tepung Everyday dan gula dengan air panas dalam periuk. Kuantiti susu tepung dan gula ikut suka ye, depend thickness milk taste yang korang nak, dan juga kemanisan yang korang suka. Kacau-kacau sampai gula hancur. 

**kenapa guna air panas? sebab senang nak kacau dan susu tepung pun tak berketul. Time wanie buat first time dulu, guna air sejuk je sebab ingatkan nanti kan nak masak kat dapur, tapi leceh sebab susu dah berketul-ketul. So kali ni, guna air panas je. Gula pun senang hancur dan senang nak rasa dah cukup rasa ke tak..


2.  Ok, boleh letak periuk atas api. Sambil kacau, masukkan serbuk agar-agar dan secubit dua cubit garam. Sikit je... sekadar nak bagi rasa macam lemak-lemak susu. Bukan nak bagi rasa masin ye... hehehe.


3.  Non-stop stir ye murid-murid sekalian. Sampai agar-agar tu dah sebati dengan mixture (mendidih), boleh tutup api. 


4.  Waktu nak masukkan dadih dalam bekas, make sure tapis dulu mixture tu untuk avoid serdak-serdak (crumbs) dari agar-agar tu masuk sekali. Lagi halus tapisan, lagi smooth. (dah macam nak tapis soya je kan... hehehe)


5.  Yang ini tips kalau nak bagi ada flavour-flavour. Kalau nak buat flavour milo, masukkan je serbuk milo dalam bekas then stir sampai sebati. Korang boleh try flavour-flavour lain macam jagung ke, bandung ke. Just add the flavour.


6.  Sejukkan dalam fridge. And ready to eat! OMMMMNOMMMNOMMM!!

0 comments:

Post a Comment