21 May 2013

Resepi Cupcakes dan Buttercream Simple

Edit Posted by Miss Wanie with No comments
Yes! Memang cupcakes express punya resepi ni. Sekali dengan buttercream yang simple gila hah nak buat - for first timer nak belajar baking memang rasa bangga weh. Harharhar!

Resepi cupcakes kali ni, bahan-bahan mudah je nak dapat kat supermarket. Sebab wanie sendiri pun malas nak pergi bakery nak cari bahan itu ini, lagipun susah nak cari bakery kat Putrajaya ni (bukan susah, dah jarang keluar umah so tak tahu sangat location.. hehehe). Contohnya, macam banyak resepi buttercream mintak guna mavello dan creamwell/krimwell, mana laaa nak ada kat supermarket Jusco tu.. kalau ada, memang korang luck gile!



tengok.. botol susu anak sedara jadi mangsa untuk sukatan air.
cup beras pulak jadi sukatan nak sukat minyak. 
Hahaha~ apa pon boleh namanya!


Bahan-bahan untuk Cupcakes

-  1 kotak tepung Cupcakes brand Nona (sental je la perasa apa pun.. hehehe)
-  120 ml air 
-  120 ml minyak masak (vegetable oil suggested sebab kekonon low cholestrol... heheheh)
-  3 biji telur gred A 
**optional pewarna / perasa macam nak guna emulco atau essence ke..


Bahan-bahan untuk buttercream

250 gm butter (1 buku butter tu)
125 ml air sejuk (senang cakap air ais lah)
200 gm gula icing (diayak)
**optional pewarna / perasa macam nak guna emulco atau essence ke..


Hardware (I mean, utensils yang perlu ada... hahaha..)

-  Mixer atau hand mixer
-  Oven
-  Bekas untuk bake cupcakes 
-  Piping bag (bukan piping pipe air tu, neh piping untuk nak decorate cupcakes guna buttercream tu)


Cara-cara baking Cupcakes

- Panaskan oven dengan suhu 180 darjah (guna api atas bawah) selama 15 minit. 

- Campurkan kesemua bahan-bahan dan gunakan mixer / hand mixer untuk pukul/sebat/belasah semua mixture - 1 minit guna kelajuan sederhana + 1 minit lagi untuk high speed. Done.

- Boleh masukkan mixture dalam bekas cupcakes korang yang comel tu ek. 3/4 penuh ok, jangan sampai penuh bekas, kang melimpah ruah + susah nak deco cupcakes dengan buttercream nanti.
** Macam wanie, wanie prefer guna bekas cupcakes jenis silikon (boleh je beli kat Daiso, RM  5 for 6 cups) sebab kalau nak guna paper cup, kena ada tray pulak kan... lagipun, kalau guna silikon, cupcakes tak melekat kat bekas. 


## kalau korang rasa nak buat cupcakes tu perasa coklat ke, strawberry waima mint skalipun, boleh la guna Star Brand punya essence tu. Macam wanie buat, guna perasa coklat. Tapi.. takde colour sebab dan nama pun essence je, so guna pewarna warna merah sebab takde pewarna coklat. Hahahaha... so kalau korang nak senang, cari emulco sebab emulco ni 2 in 1 (pewarna dan perasa). 


## mixture cupcakes + campur emulco/perasa/pewarna tu korang boleh kacau-kacau dengan spatula je. Tak payah guna mixer pun takpe. So boleh budget, kaler tu tak la over sangat.

- Lepas oven dah panas, masukkan cupcakes dalam oven dan bakar dengan suhu yang sama, 180 darjah selama 15 minit (actually, depend bekas cupcakes besar mana, lagi besar, lagi la lama nak masak)
** Macam time wanie buat, tak sampai 15 minit pun, dalam 10 minit macam tu je. Tips nak tahu macam mana cupcakes tu dah masak, cucukkan cupcakes guna toothpick ke, kalau tak melekat apa-apa kat toothpick tu kira dah masak dah.


awww... look at them, how 'bersemangat' nye dorang naik... hihihi!

- Sejukkan cupcakes. 
** Perlunya untuk sejukkan cupcakes untuk tak bagi  buttercream cair bila deco atas cupcakes. 


Cara-cara nak buat buttercream simple and sedap

- Firstly, pukul butter dengan high speed sampai butter tu jadi warna putih. 
** Lenguh weh kalau guna hand mixer. Siap bergilir-gilir dengan bibik lagi time wanie nak pukul butter ni. Hahahah~


thank you bibik!
^_^

- Lepas nampak butter tu dah putih, masukkan gula icing yang diayak sesenduk demi sesenduk (sebab korang boleh main agak sendiri nak manis macam mana sebab korang boleh rasa dulu). Pukul lagi sampai sebati.

- Then, masukkan air sejuk tadi sedikit demi sedikit and pukul guna high speed sampai betul-betul kembang/fluffy. Bila done, boleh off mixer dah.
** Cuba korang tonggengkan bekas tu, buttercream tu macam nak jatuh tak? Kalau macam ok je, tak nampak macam nak meleleh turun, dah ok la tu. Orang kata, nampak ringan. Err... senang cerita, pukul je la lama-lama 3-5 minit ke. Hahahah~ 

- Kalau guna pewarna/perasa, macam biasa juga method nye. Kacau-kacau guna spatula je.

- Dah boleh masukkan buttercream dalam piping bag. *Make sure cupcakes sejuk dulu!* Boleh start dah mendecorate cupcakes korang. Then sejukkan dalam fridge. 


Done!


p/s : Sorry, takde gambar cupcakes wanie sebab buruk gile hah wanie deco. Memang tangan tak berseni langsung. Harharhar~




HAPPY BIRTHDAY MY TEDDY!
WO HEN AI NI!
^_^


0 comments:

Post a Comment