Kali ni nak post pasal semalam, Sabtu, saje masak for lunch. Nak abiskan stok dalam peti ais, pastu lama tak berkelah dengan tunang tersayang gittewww.. mula-mula, dia request masakkan Daging Masak Asam favourite dia tu, tapi tak terasa pulak nak makan style tu, jadi wanie cakap nak buat masak kicap je sebab simple. Tunang jenis ok kan aje walaupun sentap.. So semalam, elok je dia makan, HAAAAAAA kauuuu... non stop! Dia cakap sedap, suka masak kicap yang macam ni! Macam mana ape.. macam biasa lah.. hahaha~ tunang cakap nanti nak lagi, wanie balas berehhhh je janji pegi restock barang dapur.
OK lah.. nak share resepinye. Memang senang, main campak je. Nak upload kat blog sebab lepas ni nak suruh tunang belajar masak. Boleh kite pulak yang tunggu cedok nasik je kan.. hihihih~
Bahan-bahannya
- Daging (potong kecil-kecil)
- Sedikit halia (besar hujung jari kelingking) dan dihiris memanjang
- Cili besar dipotong menyerong - sebatang
- Bawang Holland - 1 biji
- Garam
- Gula
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu kecil stok ayam
- 1 sudu kecil cukup rasa Maggi
- Minyak masak
- Kicap (wanie guna kicap Adabi Lemak Manis)
- Sedikit air
Cara-caranya
- Gaulkan daging dengan garam, kunyit dan cukup rasa
- Panaskan minyak dan goreng daging. Biar sampai air daging tu keluar dan agak-agak nak kering, masukkan halia, bawang dan cili besar. Kacau-kacau sampai naik bau.
- Bila daging dah hampir masak, masukkan sos tiram dan stok ayam. Kacau sebentar dan masukkan air serta kicap. Air jangan banyak sangat, nanti cair.
- Perasakan dengan sedikit garam dan gula jika suka (biasanya tak payah dah, sebab manis kicap dan masin daripada stok ayam dan sos tiram tu dah memadai - tapi terpulang citarasa masing-masing)
- Siappppp!
0 comments:
Post a Comment