02 September 2016

Ikan Stim Masak Taucu Simple

Edit Posted by Miss Wanie with No comments
Haaa double post, balas dendam! Hahahaha~


Semalam off day sebab weekend ni kena keja... sob sob~ malas sangat lah nak keluar rumah. Nak masak pun macam malas jugak, tapi tak makan kang kebulur. Rasa macam nak lepak kat rumah, layan citer Korea, main game, tido sampai lebam! Kalau bakal mak mertua tahu punya malas perangai ni, mau direject. Hahahah~ sebab dah malas, so resepi kali ni pun resepi bermalas-malasan, tapi harus sedap dan kena selera. Ajet-ajet nak "eat clean", jaga pemakanan sikit kali ni. Acerrrr nengok resepi Ikan Stim Masak Taucu ni ha..


Ikan?? Haaa~ selit sikit story. Yang mana kenal wanie, tahu laa wanie ni jenis tak boleh nak siang-siang ikan.. Tak tahan bau bohhh, lepas tu kesian pulak kalau nengok orang siang ikan cabut perut tu, kalau kesian takleh makan, tapi suka makan ikan~ fret not! zaman sekarang internet di hujung jari, semua boleh! Ikan, ayam, daging, udang semua dah siap potong basuh wehhhh.. korang order je kat Barang Dapur Basah ni haaa... mudah kan hidup kite-kite yang acah busy ni.. hahahaha


Bahan-bahannya:
-  2 ekor ikan
-  1 inci halia (hiris)
-  1 biji bawang besar (hiris)
-  4 biji bawang putih (ketuk)
-  1 batang serai (ketuk)
-  2 keping asam keping (kalau besar, 1 keping cukup)
-  2 sudu besar taucu (wanie guna brand Tamin)
-  2-3 sudu besar apple cidar (cuka apple)
-  1 sudu besar sos tiram
-  2 batang cili hijau
-  3 batang cili padi (ketuk/potong bulat-bulat pun boleh)
-  1 biji tomato potong 4 bahagian (optional)
-  garam + gula
-  1 cawan air
-  2-3 sudu besar minyak menumis


Cara-caranya:
1.  Stim ikan dalam 15 minit (wanie guna rice cooker je.. air rebusan tu wanie saje letak serai 3-4 batang (sebab serai lama nak buang sayang dan halia).

sebab kesian tengok ikan takde geng, so wanie tabur tabur bunga rampai bawang besar, halia dan cili padi... hahahaha~


2.  Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan serai, cili hijau dan bahan hirisan, tumis sampai wangi. Bila dah naik bau, masukkan air.

ni bahan-bahan nak berenang dalam kuali.. hehehe

3.  Masukkan taucu, asam keping, tomato dan sos tiram. Masukkan juga cuka apple nak bagi "kick" rasa dia. Bila dah mendidih, perasakan dengan garam dan gula supaya seimbang.

wanie memang suka taucu, so wanie lebihkan sikit taucu. brand taucu tamin tak berapa masin sangat, so tak lah takut-takut nak letak banyak.. hehehe


4.  Biar mendidih sampai tomato layu, kemudian boleh masukkan ikan stim tadi. Biar dia berenang dalam kuali pula dalam 5 minit. Ok siap, ready to serve!




Cak!!! Inilah hasilnya! Lapar pulak! Hahaha~





0 comments:

Post a Comment