19 August 2016

Ayam Masak Cili Berlada Simple

Edit Posted by Miss Wanie with No comments
Hi korang....


Rasa nak break jap posting pasal tunang. Tapi, nak post resipi baru favourite cik abam kite. Selama ni kita masak sambal ayam je sebab dia memang suka sangat kalau sambal-sambal ni, lebih-lebih lagi sambal telur mata. Pernah dalam 1 minggu tu, hari-hari sambal telur sampai kita sendiri pun dah mual.


Rupanya, masak cili berlada ni lagi dia sukaaaaa. Sekali makan tu kalau 3 ketul ayam, memang dia soranglah. Bertambah makan nasik (dah lah nak tunang - kawen, bukan makin diet, makin selera makan).. kihkihkih.. ok jom tengok bahan-bahan. Kali ni wanie rajin sikit, so banyak gambar wanie ambik.. hehehe


Bahan-bahannya (cadangan dalam 2 orang makan je)

  • Ayam digaul garam kunyit (dalam resepi ni wanie guna 3 ketul ayam)
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 4 batang cili merah
  • 1 cm halia
  • Air asam jawa
  • 1 senduk kecil cili kering kisar
  • Garam dan gula
  • Minyak memasak

Cara-caranya

1.  Goreng dulu ayam



2.  Dalam masa yang sama, potong halia, bawang besar, bawang putih dan cili merah.
**OPTIONAL : kalau korang jenis makan pedas, korang boleh tambah cili padi ye.


3.  Kalau korang ada food processor, masukkan kesemua bahan hirisan ni dalam food processor je. Kalau takde, boleh je blend kasar kasar. Time blend tu, masuk air sikit tapi jangan banyak sangat. 



Haaaa... blend biar jadi macam ni..

4.  Jangan lupa toskan ayam kalau dah masak. Jangan biar rentung pulak. Hahahah.. ok, gunakan minyak goreng ayam tadi, sedikit je dalam 5-6 sudu besar untuk tumis bahan kisar. Time tumis, masukkan sekali dengan cili kisar / cili boh. Tumis sampai masak / pecah minyak.


rupa awal-awal masuk dalam kuali


ni rupa dah nak masak

5.  Masukkan air asam jawa, garam dan sedikit gula. Kemudian rasalah sikit sampai dapat rasa yang diingini, kemudian masukkan ayam goreng yang ditos tadi. Kacau-kacau sikit, dah siappppp!



inilah rupanya... cik abam kata tak payah masak sambal yang favourite dia pun tak pe dah, masak yang ni je.... hahahahaah. Selamat mencuba ya! Simple je kan? ;-)



0 comments:

Post a Comment