06 July 2016

Resepi Kuah Kacang Nasi Impit / Satey Simple

Edit Posted by Miss Wanie with No comments
Selamat Hari Raya korang!!! Hahaha.. esok raya kan? So macam mana dengan persiapan raya? Eh, malas la nak cakap.. stress sebab takleh balik raya. Wakakaka! Semalam lepas balik keja, terus masuk dapur. Ingat nak masak untuk berbuka puasa, tapi mata macam terpandang kacang tanah elokkkk je kat rak. Tetiba je lapar nasi impit kuah kacang. Actually ni post semalam, blogging dari office. Lupa nak post.. hahahah


Maka terhasil lah outputnya..

bersepahnya haku makan.. hahahahahaha.. nampak sangat lapor


OK jom share resepi nye.. senang je!


Bahan-bahannya (sebab wanie dengan housemate 2-3 orang je nak makan ni, so sukatan tak banyak)

-- 300gm kacang tanah
-- 1 senduk cili kisar
-- 2 biji bawang besar
-- 2 ulas bawang putih
-- 1 inci halia
-- 1 batang serai (diketuk)
-- Sedikit belacan
-- Setengah inci lengkuas
-- 1 ketul gula melaka (orang utara panggil gula gerek.. hahaha)
-- Air asam jawa
-- Air
-- Gula pasir
-- Garam
-- Minyak menumis


Cara-caranya

1.  Kacang tanah disangai.

sangai macam ni lah.. selalunya orang goreng tanpa minyak, tapi wanie letak dalam 1 sudu minyak sikit jeeeeee untuk bagi cepat masak. tapi dalam gambar terlebih minyak.. ahhh gasak! hahaha~


2.  Kacang yang dah masak, diasingkan kulit dan isi. Lepas tu tumbuk kalau rajin atau blend sajork! Setengah orang macam wanie tak suka blend sebab nanti dia jadi macam halus. So, wanie pakai food processor yang ofis bagi haritu. Jadinya kacang tu tak halus dan tak kasar sangat. Camni ghupernye food processor tu :


3.  Bawang besar, bawang putih, lengkuas, halia dan belacan blend halus.

4.  Panaskan minyak dan tumis bahan blend bersama serai sampai wangi. Kemudian, masukkan cili kisar tadi. Tumis sampai pecah minyak.

5.  Masukkan kacang, air asam jawa dan air sebagai kuah. Tuang slow-slow ye, jangan mencair sangat. Kemudian perasakan dengan gula melaka (wanie sagat gula melaka tu, sagat guna penyagat carrot/timun pun boleh.. lagi cepat), gula pasir dan garam. Sukatan gula melaka tu seketul macam dalam gambar ni :


6.  Masak dengan api perlahan (kalau ghajen) sebab orang kata kalau kuah kacang masak lama sikit boleh tahan lama. Kalau semua dah cukup rasa, pegi la potong nasi impit makan ngan kuah kacang ni. Makan ngan satey pun sodap!


Siap! :-)

0 comments:

Post a Comment