Maka terhasil lah outputnya..
bersepahnya haku makan.. hahahahahaha.. nampak sangat lapor
OK jom share resepi nye.. senang je!
Bahan-bahannya (sebab wanie dengan housemate 2-3 orang je nak makan ni, so sukatan tak banyak)
-- 300gm kacang tanah
-- 1 senduk cili kisar
-- 2 biji bawang besar
-- 2 ulas bawang putih
-- 1 inci halia
-- 1 batang serai (diketuk)
-- Sedikit belacan
-- Setengah inci lengkuas
-- 1 ketul gula melaka (orang utara panggil gula gerek.. hahaha)
-- Air asam jawa
-- Air
-- Gula pasir
-- Garam
-- Minyak menumis
1. Kacang tanah disangai.
sangai macam ni lah.. selalunya orang goreng tanpa minyak, tapi wanie letak dalam 1 sudu minyak sikit jeeeeee untuk bagi cepat masak. tapi dalam gambar terlebih minyak.. ahhh gasak! hahaha~
2. Kacang yang dah masak, diasingkan kulit dan isi. Lepas tu tumbuk kalau rajin atau blend sajork! Setengah orang macam wanie tak suka blend sebab nanti dia jadi macam halus. So, wanie pakai food processor yang ofis bagi haritu. Jadinya kacang tu tak halus dan tak kasar sangat. Camni ghupernye food processor tu :
3. Bawang besar, bawang putih, lengkuas, halia dan belacan blend halus.
4. Panaskan minyak dan tumis bahan blend bersama serai sampai wangi. Kemudian, masukkan cili kisar tadi. Tumis sampai pecah minyak.
5. Masukkan kacang, air asam jawa dan air sebagai kuah. Tuang slow-slow ye, jangan mencair sangat. Kemudian perasakan dengan gula melaka (wanie sagat gula melaka tu, sagat guna penyagat carrot/timun pun boleh.. lagi cepat), gula pasir dan garam. Sukatan gula melaka tu seketul macam dalam gambar ni :
6. Masak dengan api perlahan (kalau ghajen) sebab orang kata kalau kuah kacang masak lama sikit boleh tahan lama. Kalau semua dah cukup rasa, pegi la potong nasi impit makan ngan kuah kacang ni. Makan ngan satey pun sodap!
Siap! :-)
0 comments:
Post a Comment