Hi korang.... lapar sebenarnya ni. Nak keluar lunch, sekejap je.. macam malas la pulak. Saja nak update masak dinner semalam. Setelah berteleku depan peti ais tu, last-last masak ayam halia je lah senang. Hakhak..
Bahan-bahan
-----------------------------
Ayam (sebab wanie dengan housemate seorang je makan, so dalam 4 ketul ayam potong kecik dah ok)
Kunyit
Garam
Bahan-bahan hirisan
------------------------------
Minyak masak
4 batang jagung muda (dipotong)
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
3 batang cili padi
Halia (sebesar ibu jari / 5 cm) - dipotong memanjang
Black pepper (ditumbuk)
1 sudu sos tiram
Setengah sudu stok ayam
Setengah kiub pati ikan pilis (optional)
Setengah sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan air
Cara-caranya
----------------------------------
1. Lumur ayam dengan garam kunyit dan gorengkan. Dah siap goreng, ketepikan.
2. Panaskan minyak. Tumis jagung muda suku masak. Kemudian, masukkan bawang putih, bawang besar, halia, cili padi sampai bau naik wangi.
3. Bila semua tumisan dah layu / wangi, masukkan air + tepung jagung yang dibancuh dengan air , masukkan sos tiram, stok ayam, pati ikan bilis dan black pepper.
** Selalunya, wanie dah tak masuk garam dah sebab sos tiram, stok ayam dengan pati ikan bilis tu dah cukup masin. Tapi terpulang / ikut citarasa masing-masing. Kalau kurang masin, masukkan secubit dua garam.
4. Bila dah masak kuah, dah cukup semua rasa, masukkan ayam goreng tadi. Kacau-kacau (wanie selalu guna istilah "mandi") hahahaha... biar ayam goreng tadi bergaul mesra dengan kuah, pastu dah boleh tutup api.
5. Ambik nasi bubuh dalam pinggan, ready to eat lah... hahahaha
OK bye! ^_^
p/s : gambar takde, lapar sangat semalam. dah siap masak.. terus makan.
25 April 2016
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment