Dalam 3 4 hari ni, wanie kena makan bubur. Semalam pergi cabut gigi geraham tu, sakit ya ampun!! Lepas ni memang kena jagalah gigi tu baik-baik kalau tak nak rasa azabnya sakit gigi tu. Sampai demam mengigil lah sebab sakit sangat. Doktor gigi bagi ubat tahan sakit je, teddy pergi farmasi belikan ubat bengkak dan painkiller yang dos agak tinggi. Lepas makan ubat bengkak dengan painkiller, baru lah boleh nak tidur.
Oklah, sebab nak kena makan bubur je, wanie sharekan resepi bubur bersantan favourite wanie dengan teddy jugak.
Bahan-bahannya
♤ Setengah cup beras (sukatan air double)
♤ Halia 3cm dipotong memanjang
♤ 2 biji bawang kecil dipotong bulat
♤ 3 sudu besar santan (wanie guna santan kotak brand Kara)
♤ Setengah sudu kecil halba
♤ 1 batang serai ditumbuk sikit badan dan hujungnya
♤ Udang kering (dibasuh dan ditoskan)
♤ Garam
♤ Setengah sudu kecil serbuk pati ayam Knorr (optional)
Cara-caranya
♡ Masukkan semuanya dalam rice cooker. Tukar mode rice cooker kepada porridge. Kalau guna dapur biasa, masak macam biasa cuma selalu check takut kering airnya.
22 January 2016
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment