06 March 2016

Updated Version - Resepi Masak Lemak Cili Padi Udang Simple

Edit Posted by Miss Wanie with No comments
Hi korang... 

Okay kali ni nak update sikit la version masak lemak. Yang post sebelum ni, masak time study.. kali ni masak time dah kerja. How time flies... tapi, macam best jugak.. ini yang dikatakan belajar dari pengalaman kan. Rasa tu pun ada improvement jugak. 

Sebenarnya, yang tergerak nak update ni bukan apa. Teringat haritu masak, lupa nak update dalam blog. Gambar siap dah ambik semua (hampunn kannn hakakkk..) Lepas tu, tadi dapat message dari teddy. Dia kat Kuala Pilah sekarang, visit adik perempuan dia kat sana. Kemain lagi excited message yang dia beli petai dengan telur itik (beli je... paham-paham sendiri laaa kalau bukan wanie yang kena masak kannnnzzz). Mula-mula macam, telur itik??? Pastu terus terlintas nak buat masak lemak lagi. Haa.. resepi macam kat bawah.


Bahan-bahannya

-  10 ekor udang (dibersihkan)
-  Kunyit hidup (besar ibu jari)
-  6 batang cili padi merah (lebihkan kalau nak pedas)
-  2 biji bawang besar 
-  2 batang serai (diketuk)
-  2 keping asam keping (kemasaman bergantung kepada size asam keping)
-  Ubi kentang (dipotong macam wedges dan direbus separuh empuk)
-  1 mangkuk santan cair (sukatan ialah setengah mangkuk santan pekat + setengah mangkuk air)
-  Setengah mangkuk santan pekat (ikut selera masing-masing)
-  2-3 keping daun limau purut (dicarikkan) / Daun kunyit dipotong halus
-  Garam dan gula secukup rasa


Cara-caranya

1.  Cili padi, bawang besar dan kunyit hidup ditumbuk sampai jadi pes (boleh je nak blend, tapi wanie prefer tumbuk lagi sebab rasa macam kelainan sikit.. hahaha, drama sangat!)


2.  Terus masukkan pes dalam periuk. Masukkan jugak semangkuk santan cair, serai yang diketuk, asam keping dan ubi kentang yang telah direbus separuh empuk.



3.  Bila kentang dah hampir masak, masukkan santan pekat. Sentiasa kacau ye supaya kuah nanti tak jadi lapisan berminyak. Bila nampak macam mendidih sikit, masukkan udang bersama dengan daun limau purut / hirisan daun kunyit. Kemudian, perasakan dengan garam dan gula. 


4.  Dah siap!