28 January 2014

Resepi Cheesekut Simple

Edit Posted by Miss Wanie with No comments
Uuucaak!! Hahaha~ janji meleis betul la kan. Post haritu cakap nak post pasal "honeymoon" after graduate kan? Tup tup, resepi pulak yang menjengah. Hampun mahap la yeee.. busy weh minggu ni. Attend training bagai. Training bla bla tu taknak la janji nak post citer lagi, kang janji meleis keluar lagi. Kahkahkah.. ok jom stick to the post.


Sebab pe Cheesekut? Short form dari cheese cake guna biskut. Eh, boleh lak cenggitu? Tak kisahlah kan, janji sedap dan simple nak buat. Siyes weh... sedap! Tak caya, cer try.. Resepi macam kat bawah. ^_^


Bahan-bahan
----------------------------------------------


1.  Sebungkus roti Hup Seng Deluxe Crackers - kecik senang nak susun dalam bekas. Hehe..
2.  Cream cheese
3.  Susu pekat manis 
4.  Susu segar Dutch Lady - ikut korang la nak cap ape pun. Asal susu segar. Heheh..
**5.  Sedikit perahan jus lemon - wanie guna instant Lazy Lemon. Boleh beli kat Cold Storage. Harga dalam RM 8. (optional)
6.  Nestum


Cara-caranya
--------------------------------
1.  Pukul cream cheese sampai kembang guna mixer. Kalau gagah perkasa (alaa.. kalau mixer takde) guna pemukul telur tu. Kacau-kacau sampai naik muscle, eh sampai kembang. Heheheh~


2.  Masukkan susu pekat sedikit demi sedikit. Depend kemanisan yang dikehendaki. Jangan tuang 1 tin pulak - kencing manis kang. Tuang sikit-sikit then rasa. Faham murid-murid? Stir guna pemukul telur macam gambar kat atas pun takpe. Stir sampai sebati.

**3.  Masukkan 1 sudu besar jus lemon (kalau guna cream cheese 250 gm) dan kacau hingga sebati. Kalau tak letak jus lemon pun takpe. Jus lemon ni fungsinya nak kurangkan/potong sikit rasa muak cheese tu kalau makan banyak-banyak. Sebab tu, jus lemon ni optional je okay.

4.   Celupkan biskut dalam fresh milk. Jangan biar lama-lama sampai lembik. Celupkan sampai roti tu lembut-lembut sikit je then susun dalam bekas. 

5.  Layerkan dengan cream cheese yang kita buat tadi tu. Then spread nestum atas cream cheese. Ulang step ni several times : celup biskut - layerkan dengan cream cheese - spread nestum - celup biskut lagi - layerkan dengan cream cheese lagi - spread nestum lagi. Untuk lapisan layer cream cheese atas sekali, layerkan dengan sedikit tebal. 

6.  Ok dah siap. Letak dalam fridge. Serve chilled. 


Amacam? Senang? Sedap? Hopkossss la kan. 


Buruk.. memang haaa! Presentation takyah ambik pusing sangat, biar comot momot, janji sedap. Bukan nak bagi kat mak mentua kan? Kalau nak bagi kat mak mentua, mohon potong buah-buahan strawberry, kiwi, peach bagai... kau hias la sikit. Hehehehe~ baru mak mentua sayang. Hahahahah~ macam ada pengalaman gitewwwww! ^_^




p/s: Teddy kite makan tadi. Dia poji-poji cakap sedap. Cuma, dia prefer nestum tu ganti dengan kacang. Herm... nice idea la Teddy! Ok babai. 


11 January 2014

Teaser Vacay

Edit Posted by Miss Wanie with No comments
Alahhh alahhh.. tak bawak balik laptop pulak di kala mood tengah rajin nak berblogging. Baru nak ceciter sikit wanie pergi vacay lepas habis internship haritu. Takpe.. takpe.. next week kot baru nak update citer baru sebab nak balik semula ke ibu kota, I mean, hello unikl! Nak attend CEH training 20 haribulan ni.. so.. belanja sekeping la dulu gambar pergi holiday haritu eh. Kehkehkeh..